Τι Είναι ο ΚΑΔ Επιχειρήσεων & Ποιον Να Επιλέξετε (2024)

Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε επαγγελματίας κατά την σύσταση της επιχείρησης του είναι, ποια είδη εταιρειών υπάρχουν, πως λειτουργεί η φορολογία για καθένα από αυτά και τι ακριβως είναι ο ΚΑΔ επιχειρήσεων.

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στον ΚΑΔ. Πρόκειται για ένα κωδικό που επιλέγει κάθε εταιρεία κατά την σύσταση της.

Συγκεκριμένα λοιπόν σε αυτό τον οδηγό θα δούμε:

  • Τι ακριβώς είναι ο ΚΑΔ επιχειρήσεων
  • Πως γίνεται η δήλωση του ΚΑΔ, και 
  • Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο ΚΑΔ για την επιχείρηση σας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι Είναι ο ΚΑΔ Επιχειρήσεων

Ο ΚΑΔ, ο λεγόμενος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας είναι ένας κωδικός που περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αντικείμενο και την ενασχόληση μιας επιχείρησης.

Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να δηλωθεί με την σύσταση της εταιρείας ενώ χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Κύριος ΚΑΔ
  • Δευτερεύων ΚΑΔ
  • Βοηθητικός ΚΑΔ

Όσον αφορά τον κύριο ΚΑΔ, μπορεί να είναι μονάχα ένας και οφείλει να αντιπροσωπεύει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το αντικείμενο ενασχόλησης της επιχείρησης. 

Δευτερεύοντες ΚΑΔ μπορούν να δηλωθούν χωρίς περιορισμό, ενώ η βοηθητική δραστηριότητα επιτελείται εσωτερικά για την κύρια και τις δευτερεύουσες δραστηριότητες της εταιρείας.

Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ΚΑΔ ικανός να καλύψει όλα τα επαγγέλματα οπότε σίγουρα θα βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει περισσότερο.

Ας περάσουμε τώρα να δούμε πως γίνεται η δήλωση του ΚΑΔ.

Πώς Γίνεται η Δήλωση του ΚΑΔ Επιχειρήσεων

Πρακτικά για να δηλωθεί ένας ΚΑΔ, πρέπει η εκάστοτε επιχείρηση κατά την σύσταση της να το δηλώσει στο μητρώο της εφορίας μαζί με το έντυπο μεταβολής στοιχείων Δ211, στην ενότητα 7.1 α. (η διαδικασία φαίνεται στο ακόλουθο screenshot, ενώ παράλληλα μπορείτε  να επισκεφτείτε και αυτή την σελίδα για να δείτε ακόμα πιο αναλυτικά και ολοκληρωμένα την δήλωση D211)

Πώς να Επιλέξετε τον Κατάλληλο ΚΑΔ Επιχειρήσεων

Υπάρχουν πάρα πολλοί ΚΑΔ επιχειρήσεων ώστε να καλύψουν σχεδόν κάθε αντικείμενο εργασίας, ωστόσο  οι κωδικοί αυτοί ισχύουν από το 2008, και συνεπώς ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν προσαρμοστεί άρτια στα σύγχρονα δεδομένα.

Εάν λοιπόν η επιχείρηση σας δεν μπορέσει να βρει ακριβώς την ονομασία που χρειάζεται, προτείνεται να επιλέξει έναν παραπλήσιο.

Για παράδειγμα ο ΚΑΔ 43221205 αναφέρεται σε ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΩΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΛΠ, επομένως μία εταιρεία που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο, θα επιλέξει και αυτόν ως κύριο ΚΑΔ.

Συνοψίζοντας

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν αναλύσαμε το ζήτημα του ΚΑΔ των επιχειρήσεων και είδαμε τόσο τον τρόπο που γίνεται η δήλωση του αλλά και πως να επιλέξετε τον κατάλληλο για την εταιρεία σας.

Ωστόσο κατανοούμε πως τόσο η σύσταση όσο και η λειτουργία μιας εταιρείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα.

Για αυτό εμείς στους Accountsaints είμαστε εδώ για να προσφέρουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής και τις καλύτερες λύσεις ανά περίπτωση για κάθε λογιστικό θέμα.

Εάν λοιπόν και εσείς αντιμετωπίζετε κάποιο φορολογικό, μισθολογικό ή παραπλήσιο πρόβλημα και χρειάζεστε καθοδήγηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected]!

Related Posts