Χρηματοδότηση Startup: 6 Βασικοί Τρόποι (2024)

Σε μία περίοδο που η επιχειρηματικότητα ακμάζει, για πολλούς ανθρώπους η δημιουργία μιας Startup αποτελεί μεγάλη φιλοδοξία. 

Όμως πολύ συχνά εμπόδιο σε αυτό μπαίνουν οι οικονομικές ανησυχίες. 

Για αυτό λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τους 6 βασικούς τρόπους   που μπορεί να χρηματοδοτηθεί μία Startup.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι Είναι η Χρηματοδότηση Startup Εταιρειών;

Ως χρηματοδότηση Startup εταιρειών ορίζουμε τα κεφάλαια που αντλούν οι εταιρείες αυτές, ώστε να εκκινήσουν την λειτουργία τους ή να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Αυτά τα κεφάλαια συνήθως χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα έξοδα marketing, ανάπτυξης, ανθρωπίνων πόρων και γενικότερης λειτουργίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πιο αποτελεσματική μέθοδος χρηματοδότησης περιλαμβάνει εξωτερικούς επενδυτές,  οι οποίοι ανταλλάσουν κεφάλαιο για μερική ιδιοκτησία της εταιρείας.

Ας το κάνουμε πιο ξεκάθαρο με ένα παράδειγμα:

Εάν ένας επενδυτής αγοράσει το 10% μιας Startup για 50.000€ αυτό συνεπάγεται ότι η συνολική αξία της εταιρείας (δηλαδή το 100%) ανέρχεται στα 500.000€.

Ας περάσουμε τώρα να δούμε τους 6 βασικούς τρόπους που χρηματοδοτείται μία Startup.

6 Βασικοί Τρόποι Χρηματοδότησης Μιας Startup Εταιρείας

Οι 6 βασικοί τρόποι χρηματοδότησης μιας Startup εταιρειας είναι οι εξής:

  • VC Fund
  • Επιχειρηματικοί Άγγελοι
  • Crowdfunding
  • Δάνεια
  • Friends and Family 
  • Bootstrap

Ας τους δούμε πιο αναλυτικά.

Τρόπος #1: VC Fund

Τα Venture Capital Funds (Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) είναι “εταιρείες” οι οποίες αναλαμβάνουν τη διαχείριση των χρημάτων των επενδυτών, επενδύοντας τα σε Startups με αντάλλαγμα ένα ποσοστό επί της εταιρείας. 

Ωστόσο δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με δάνειο καθώς δεν πρόκειται για αυτό. Σκοπός του VC Fund είναι να επενδύσει σε μία Startup που πιστεύει ότι θα του επιστρέψει τα χρήματα του κατά πολλές φορες αυξημένα. 

Σε περίπτωση που η Startup  αποτύχει, τα χρήματα της επένδυσης χάνονται και για αυτό αποτελεί επένδυση με υψηλό ρίσκο.

Ο καλύτερος τρόπος για ένα VC Fund να “βγάλει” πίσω τα λεφτά του αλλά και κέρδος είναι μέσω ενός exit εξαγοράς. Αυτό συμβαίνει όταν η Startup στην οποία επένδυσε εξαγοράζεται από μία πολύ μεγαλύτερη εταιρεία. 

Έτσι το VC Fund, έχοντας αυξήσει κατά πολύ την αξία των μετοχών του, αποχωρεί από την Startup με τα κέρδη του.

Τρόπος #2: Επιχειρηματικοί Άγγελοι

Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι (Angel Investors) παρέχουν κεφάλαια σε επιχειρήσεις, συνήθως ανταλλάσσοντας τα με ιδιοκτησία στην εταιρεία.

Μπορεί να ασχολούνται με αυτές για καθαρά επαγγελματικούς λόγους ή μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους ενός επιχειρηματία. Η συμμετοχή του επενδυτή μπορεί να είναι μια φορά με εισαγωγή αρχικού κεφαλαίου ή μια συνεχής παροχή μετρητών. 

Στην ουσία  επενδύουν χρήματα σε μια ιδέα που τους αρέσει, με την προσδοκία μιας ανταμοιβής μόνο αν και όταν η επιχείρηση απογειωθεί. Για αυτό και αυτες οι επενδύσεις είναι αρκετά ριψοκίνδυνες, ειδικά αν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Τρόπος #3: Crowdfunding

Το Crowdfunding είναι η χρήση μικρών ποσών κεφαλαίου από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων για τη χρηματοδότηση μιας νέας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. 

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τα social media για να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες και επενδυτές, διευρύνοντας τον κύκλο των επενδυτών.

Το Crowdfunding έχει δημιουργήσει τη δυνατότητα για τους επιχειρηματίες να συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ από οποιονδήποτε έχει χρήματα να επενδύσει. Παρέχει ένα φόρουμ για οποιονδήποτε έχει μια ιδέα να την παρουσιάσει μπροστά σε αναμένοντες επενδυτές.

Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν από εκατοντάδες έργα και να επενδύσουν έστω και 10€ ενώ ιστοσελίδες Crowdfunding παράγουν έσοδα από ένα ποσοστό των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται.

Τρόπος #4: Δάνεια

Ένα δάνειο είναι οποιοδήποτε είδος δανείου που βοηθάει τις επιχειρήσεις με λίγη ή καθόλου εμπειρία. Είναι μία από τις πολλές επιλογές χρηματοδότησης για τους ιδρυτές που επιθυμούν είτε να ξεκινήσουν, είτε να βελτιώσουν τις νέες τους εταιρείες.

Στην Ελλάδα, οι Startups μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δάνεια και πιστώσεις. Αν και η χρηματοδότηση για τις Startups είναι συχνά πιο περίπλοκη σε σύγκριση με παλαιότερες και πιο εδραιωμένες επιχειρήσεις, υπάρχουν αρκετά πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν δάνεια ειδικά σχεδιασμένα για νέες επιχειρήσεις και Startups. 

Τρόπος #5: Friends & Family

H χρηματοδότηση μέσω φίλων και οικογένειας (Friends & Family) είναι η πρώτη επιλογή που συνήθως σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας που ξεκινάει μια νέα επιχείρηση. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μία μορφή crowdfunding η οποία όμως περιορίζεται σε γνωστούς, φίλους και οικογένεια. Μπορείτε να πάρετε μικρά ποσά από πολλά μέλη της οικογένειας ή στενούς σας φίλους, αυξάνοντας έτσι το κεφάλαιο σας. 

Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μορφής χρηματοδότησης είναι ότι είναι λιγότερο δεσμευτική και επίσημη. Επίσης υπάρχουν πιθανότητες τα κοντινά σας πρόσωπα να δεχτούν να επενδύσουν χωρίς τόκο. 

Τρόπος #6: Bootstrap

Τέλος, το Bootstrap, αναφέρεται στην επιλογή του επιχειρηματία να ξεκινήσει την Startup του μόνο με τα δικά του κεφάλαια. 

Οι εταιρείες που αυτο-χρηματοδοτούνται δεν έχουν ανάγκη να στηρίζονται σε εξωτερικούς επενδυτές ή δάνεια, αντίθετα στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Αυτή η μέθοδος προσφέρει στον επιχειρηματία πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία καθώς είναι ο μόνος ιδιοκτήτης της εταιρείας του και δεν έχει να κάνει με εξωτερικού μετόχους. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ ριψοκίνδυνη καθώς τα κεφάλαια μπορεί να τελειώσουν πολύ γρήγορα και η Startup να μην καταφέρει να φτάσει στο άκρο των δυνατοτήτων της. 

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τους 6 βασικότερους τρόπους χρηματοδότησης των Startup, ας δούμε τώρα τι θα πρέπει να προσέξει μία εταιρεία πριν να λάβει χρηματοδότηση. 

Τι Πρέπει να Προσέχει μια Startup Πριν Λάβει Χρηματοδότηση;

Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που θα πρέπει να διαλευκάνει μία εταιρεία πριν να λάβει χρηματοδότηση. Αυτά είναι:

Αφού μία εταιρεία πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτά τα θέματα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια σε όποια χρηματοδότηση η ίδια επιθυμει.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν είδαμε τους βασικούς τρόπους που μπορεί μία Startup να χρηματοδοτηθεί, αλλα και αυτά που πρέπει να προσέξει πριν προχωρήσει σε χρηματοδότηση.

Εάν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε μία Startup και ψάχνετε για τρόπους χρηματοδότησης ή έχετε ανάγκη για οποιασδήποτε μορφής λογιστικές συμβουλες (όπως μισθοδοσία, φορολογία κ.α.), επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610 621 280 ή στο [email protected] και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Related Posts