ΚΑΔ 2025: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως 30 Οκτωβρίου 2026

Νέα > ΚΑΔ 2025: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως 30 Οκτωβρίου 2026

Οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου 2026 για να διορθώσουν, να μεταβάλουν ή να αφαιρέσουν ΚΑΔ που προέκυψαν από την αυτόματη αντιστοίχιση στους νέους ΚΑΔ 2025.

Η απόφαση Α.1118/2026 της ΑΑΔΕ παρατείνει τη δυνατότητα υποβολής των σχετικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο. Ωστόσο, η παράταση ισχύει μόνο εφόσον η επιχείρηση δεν έχει πραγματοποιήσει άλλη μεταβολή ΚΑΔ στην έδρα ή σε υποκατάστημα μετά την 1η Μαρτίου 2026. Η προσαρμογή στους νέους ΚΑΔ έχει ήδη περάσει στο στάδιο της εφαρμογής. Η ομάδα των Accountsaints έχει ενημερώσει εγκαίρως τις επιχειρήσεις για τη διαδικασία επικαιροποίησης και έχει ολοκληρώσει τον βασικό έλεγχο στις περισσότερες περιπτώσεις. Καθώς πλησιάζει η τελική προθεσμία, οι επιχειρήσεις χρειάζεται πλέον να ολοκληρώσουν τις επιμέρους διορθώσεις και να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες έως τις 30 Οκτωβρίου 2026.

Τι πρέπει να ελέγξουν οι επιχειρήσεις

Από την 1η Μαρτίου 2026, οι νέοι ΚΑΔ 2025 αντικατέστησαν τους ΚΑΔ 2008. Η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε αυτόματη αντιστοίχιση των υφιστάμενων κωδικών για τις ενεργές επιχειρήσεις.

Κάθε επιχείρηση πρέπει να ελέγξει αν οι νέοι ΚΑΔ αποτυπώνουν σωστά τις δραστηριότητές της. Αν εντοπίσει λάθος ή περιττό κωδικό, μπορεί να προχωρήσει σε:

  • διόρθωση ΚΑΔ,
  • μεταβολή δραστηριότητας,
  • αφαίρεση ή διακοπή ΚΑΔ.

Η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει τη μεταβολή ψηφιακά μέσω του myAADE. Αν το σύστημα δεν ολοκλήρωσε την αυτόματη αντιστοίχιση, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτημα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», μαζί με το έντυπο Δ211 και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μετά τις 30 Οκτωβρίου 2026, η ΑΑΔΕ θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Επομένως, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να ελέγξουν άμεσα τα στοιχεία του Μητρώου τους. Η σωστή καταχώριση των ΚΑΔ επηρεάζει φορολογικές υποχρεώσεις, προγράμματα χρηματοδότησης και άλλες διοικητικές διαδικασίες.

Related Posts

Πρόσφατα νέα

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Νέες προθεσμίες για τη Β΄ περίοδο
07/10/2026
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Μια εθνική πλατφόρμα χρηματοδότησης με ευρωπαϊκό ορίζοντα
02/10/2026
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας από 1η Ιουλίου 2027
30/09/2026
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Έξι ενστάσεις για το νέο μοντέλο χρηματοδότησης
25/09/2026

Αρχείο