Προς το τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχαήλ Κατρίνη απάντησε στη Βουλή ο υπ Οικονομικών Χ. Σταικούρας, με θέμα: «Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον κόσμο της αγοράς»
Η ερώτηση:

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, παγωμένος είναι ο κόσμος της αγοράς με την ανακοίνωση των μέτρων που κάνατε τόσο την Πέμπτη, την ημέρα ανακοίνωσης του δεύτερου lockdown, όσο και την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή με τις εξαγγελίες ή καλύτερα μη εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Τι εξήγγειλε η Κυβέρνηση; Μετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων 323 εκατομμυρίων ευρώ για το τέλος Απριλίου του 2021, την ίδια στιγμή που καλεί τους επαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά και τους εργαζόμενους σε αναστολή να καταβάλουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Και συγκεκριμένα: 850 εκατομμύρια ευρώ ΕΝΦΙΑ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, 1,1 δισεκατομμύριο για τα τέλη κυκλοφορίας, 800 εκατομμύρια για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, 800 εκατομμύρια για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και 434 εκατομμύρια συμπληρωματικές εισφορές από την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, με τα μισά να πρέπει να καταβληθούν στις 30 Νοεμβρίου, με τα μαγαζιά κλειστά, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ. Και όλα αυτά, χωρίς να ξέρουμε αν η αγορά θα ανοίξει και πότε θα ανοίξει και αν βεβαίως θα έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι έως το τέλος της χρονιάς.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, οι οποίοι θα παραμείνουν ανοιχτοί αλλά σε μία νεκρή αγορά, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο στήριξης, πλην της μείωσης ενοικίου σε όσους κλάδους χαρακτηριστούν πληττόμενοι, με υπουργική απόφαση: δικηγόροι, γιατροί, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, άλλες κατηγορίες επιστημόνων. Μετά τον εξευτελισμό του «Σκόιλ Ελικικού» -έφυγε και ο αρμόδιος Υπουργός- δοκίμασαν για μία ακόμα φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά οι δικηγόροι, αφού το συντριπτικό ποσοστό των δικαστικών ενεργειών έχει ανασταλεί.
Εσείς, λοιπόν, τι ανακοινώσατε; Μετάθεση ημερομηνίας λήξης επιταγών, μείωση ενοικίου 30%-40%, επιστρεπτέα προκαταβολή 1 δισεκατομμύριο και 700 εκατομμύρια τον Ιανουάριο για το σύνολο επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, δηλαδή περίπου 800.000 επιχειρήσεις με το σχήμα «50% δάνειο-50% ενίσχυση».

Το ζητούμενο είναι, βέβαια, πότε θα καταβληθεί αυτή η αποζημίωση, αφού ο χρόνος περνάει και μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει βγει η ανάλογη πλατφόρμα.

Και το λέω γιατί εσείς, κύριε Υπουργέ, σε συνέντευξή σας πρόσφατα είπατε ότι θα καταβληθούν τα χρήματα στις 24 Νοεμβρίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα που μιλάμε, όπως ανακοινώσατε, βέβαια και την επιδότηση χιλιάδων στεγαστικών δανείων από το «Γέφυρα». Πριν από πέντε μέρες, μάλιστα, είδαμε και σχετικές διαρροές. Βέβαια, στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υπάρχει μόνο αυτός ο πίνακας με τις εκατόν εξήντα χιλιάδες αιτήσεις.

Ερωτήματα, λοιπόν: Προτίθεστε να στηρίξετε τους επαγγελματίες και επιστήμονες που θα μείνουν ανοιχτοί με πολύ μειωμένους τζίρους; Και προτίθεστε να μεταθέσετε χρονικά σημαντικό ποσοστό ή όλες τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις όσων έκλεισαν με κρατική εντολή ή όσων πλήττονται;

Και δεύτερον, θα αυξήσετε την επιστρεπτέα προκαταβολή κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, εντάσσοντας και τις προηγούμενες φάσεις στην επιστροφή του 50% του συνολικού ποσού;

Ευχαριστώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών):

Πάω κατευθείαν να σας απαντήσω ότι οι επιστήμονες είναι μέσα και στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4». Θα έπρεπε να το ξέρετε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Το ξέρω, το είπα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Είπατε ότι είναι μόνο στα ενοίκια. Άρα, να ξέρετε ότι υπάρχουν περισσότερες προβλέψεις.
Θα πάω, συνεπώς, να απαντήσω στην πρωτολογία μου για όλα τα μέτρα και στη δευτερολογία μου για την «Επιστρεπτέα 4».
Ισχυρίζεστε ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν προβλέπει καμία στήριξη, όπως λέτε, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Αυτό ξέρετε ότι δεν ισχύει. Γιατί με τις παρεμβάσεις μας ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ερχόμαστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το δίχτυ ασφαλείας που καλύπτει μεταξύ άλλων μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Συγκεκριμένα, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, πρώτον, στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής παρέχεται αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε δώδεκα δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή εικοσιτέσσερις δόσεις με ένα επιτόκιο της τάξεως του 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά, όχι τον Μάιο του 2021, από τον Μάιο του 2021 και μετά.
Προβλέπεται αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή αυτών μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης, ούτε καν την επόμενη χρονιά.
Υπενθυμίζω ότι έχουν ήδη νομοθετηθεί σημαντικές διευκολύνσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των νομικών προσώπων -συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών- αλλά και φυσικών προσώπων που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Τις υπενθυμίζω γιατί μάλλον τις λησμονείτε.

Δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε μία νέα ρύθμιση όλες οι αρρύθμιστες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου του 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιούνιο του 2020 και αυτοί θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν από τον Μάιο του 2021 και έπειτα στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Αναβιώνει η προϋπάρχουσα ρύθμιση για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και τις έχασαν το διάστημα του Μαρτίου έως Οκτώβριο του 2020. Οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019 μπορούν πλέον να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των είκοσι τεσσάρων ή σαράντα οκτώ δόσεων, εφ’ όσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όλα αυτά κάναμε στο φορολογικό πεδίο. Εξαντληθήκανε εκεί;

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι επιστημονικοί κλάδοι, δίνεται πλέον το δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής με το 50% κάθε ρύθμισης να μην επιστρέφεται.

Θα επανέλθω σε αυτό το μέτρο που είναι το δεύτερο ερώτημά σας στη δευτερολογία. Μείναμε μόνο εκεί;

Τρίτον, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, ενώ με τροπολογία που καταθέσαμε την Παρασκευή και θα ψηφιστεί αύριο αναστέλλονται μέχρι το τέλος του έτους οι πληρωμές επιταγών πληττόμενων επιχειρήσεων για εβδομήντα πέντε ημέρες.

Τέταρτον, δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40% -αυτό τουλάχιστον το αναφέρατε- στα επαγγελματικά τους ακίνητα για τον μήνα Νοέμβριο όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική εστία των τέκνων τους ανά την επικράτεια. Και προφανώς για τον μήνα Νοέμβριο, όπως έχετε δει στην τροπολογία που θα συζητήσουμε αύριο, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημιάς θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Και επειδή αναφερθήκατε στην επιβάρυνση που θα έχουν εφέτος οι επαγγελματίες μέχρι το τέλος του έτους, σας υπενθυμίζω ορισμένα πράγματα για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς προχωρήσαμε στη μείωση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και στη μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα φέτος ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων να είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερο για υψηλότερα κέρδη του 2019. Όλες αυτές οι κατηγορίες συμπατριωτών που λέτε πλήρωσαν φέτος ή πληρώνουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων σε σχέση με το 2019, εξαιτίας και λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης. Εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% και θα αποπληρωθεί σε έξι αντί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο οποίος είναι μειωμένος στο 24%, σε οκτώ αντί για έξι μηνιαίες δόσεις.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις οι προθεσμίες πληρωμών επεκτείνονται πέραν του 2020 δίνοντας μια σημαντική ανάσα. Όλα αυτά αποτελούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και αποδεικνύουν ότι ως οικονομικό επιτελείο βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, επιδεικνύουμε ευελιξία και ενεργούμε έγκαιρα, πάντα όμως με δύο βασικές λέξεις, τις οποίες καλώ να τις έχουμε όλοι στο μυαλό μας στην Ολομέλεια: σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Δευτερολογία

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών):
…….Τις αποφάσεις η Κυβέρνηση τις πήρε πριν από δέκα ημέρες. Την ΚΥΑ τη βγάλαμε την Παρασκευή το βράδυ.
Δημόσιοι λειτουργοί, δημόσιοι υπάλληλοι ενσωματώνουν τα στοιχεία της ΚΥΑ στην πλατφόρμα, γιατί, όπως θα έπρεπε να ξέρετε, βάζουμε και τις προβλέψεις για τον «Ιανό», υπάρχουν ιδιαιτερότητες και εξειδικεύσεις που θα πρέπει να είναι έτοιμες στην πλατφόρμα. Γιατί; Διότι με βάση την ανακοίνωση που βγάλαμε, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα παρουσιάζει απευθείας το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια.
Άρα ευελπιστούμε ότι μέχρι την Παρασκευή ή κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η πλατφόρμα και την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν το χρονοδιάγραμμά μας, θα εκταμιευθεί ένα σημαντικό ποσό ανάλογα και με τις αιτήσεις που θα γίνουν από τις επιχειρήσεις, γιατί κάθε φορά πληρώνουμε με βάση τις αιτήσεις οι οποίες γίνονται.

Θα καταθέσω συνεπώς στα Πρακτικά και το δελτίο Τύπου το οποίο λέει ποιους συμπεριλαμβάνουμε -και ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες-, με τι μείωση τζίρου, σε ποιο χρονικό σημείο κ.ο.κ. ….

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/51523/pros-to-telos-ths-ebdomadas-h-platforma-gia-thn-epistreptea-prokatabolh-4

Related Posts