Όλα Όσα Ισχύουν για την Άδεια Μητρότητας (Οδηγός 2024)

Η άδεια μητρότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σχεδόν κάθε εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα.

Φυσικά, πρέπει να απασχολεί εξίσου και τους εργοδότες ώστε να γνωρίζουν όλα όσα ισχύουν για την εν λόγω άδεια, όπως είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που τη συνοδεύουν.

Για τον λόγο αυτό, εδώ στους Accountsaints δημιουργήσαμε τον παρακάτω οδηγό ώστε γνωρίζετε όσα ισχύουν για την άδεια μητρότητας.

Συνοπτικά όμως, αυτά είναι τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Τι Ισχύει για την Άδεια Μητρότητας

Η άδεια μητρότητας είναι η άδεια που λαμβάνουν οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι άμεσα ασφαλισμένες, και διαρκεί 17 εβδομάδες ή αλλιώς 119 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εβδομάδες αυτές, οι 8 πρώτες (δηλαδή 56 ημέρες) πρέπει υποχρεωτικά να χορηγούνται πριν την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού (άδεια κύησης) και οι υπόλοιπες 9 μετά από αυτόν (άδεια λοχείας).

Αν όμως η εργαζόμενη μητέρα γεννήσει πρόωρα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού, τότε η άδεια δεν χάνεται, αλλά χορηγείται μετά τον τοκετό έτσι ώστε να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες που δικαιούται.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές κατά τη γέννα (για παράδειγμα θάνατος του νεογνού), τότε η μητέρα δικαιούται κανονικά την υπολειπόμενη άδεια λοχείας.

Επιπλέον, οι γυναίκες που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας (ή υιοθετούν παιδί έως 8 ετών) δικαιούνται την άδεια λοχείας.

Αφού είδαμε τα βασικότερα πράγματα που ισχύουν για την άδεια μητρότητας, ας εξετάσουμε και τις προϋποθέσεις χορήγησής της.

Ποιες οι Προϋποθέσεις για να Χορηγηθεί η Άδεια Μητρότητας;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, για να χορηγηθεί η άδεια μητρότητας είναι απαραίτητο η γυναίκα να είσαι ασφαλισμένη στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας τα 2 τελευταία χρόνια πριν τον τοκετό.

Σε περίπτωση που πρόκειται αυτοαπασχολούμενες μητέρες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας.

Είτε λοιπόν είστε εργαζόμενη, είτε εργοδότης, είναι εύκολο να αναρωτιέστε τι ισχύει σχετικά με τις αποδοχές κατά τη διάρκεια της άδειας.

Ας πάμε να δούμε. 

Οικονομικές Αποδοχές κατά την Άδεια Μητρότητας

Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει στην εργαζόμενη μητέρα:

  • Το 50% των τακτικών μηνιαίων αποδοχών της αν εργάζεται λιγότερο από 12 μήνες στην εταιρεία
  • Το 100% των τακτικών μηνιαίων αποδοχών της αν εργάζεται παραπάνω από 12 μήνες στην εταιρεία

Το οποίο είναι το λεγόμενο επίδομα μητρότητας.

Όσον αφορά το Δώρο Χριστουγέννων και Δώρο Πάσχα, το διάστημα άδειας μητρότητας συνυπολογίζεται για τον καθορισμό των δώρων χωρίς αυτά να επηρεάζονται.

Είναι σημαντικό επίσης να προσθέσουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αδειούχων εργαζόμενων μητέρων μειώνονται κατά 50% για τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Η εργαζόμενη δικαιούται να λάβει επίσης συμπληρωματικές παροχές μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Οι παροχές αυτές είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ημερήσιου επιδόματος κυοφορίας και λοχείας που καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ και των ημερήσιων αποδοχών που πραγματικά καταβάλλονται από τον εργοδότη

Τέλος, από 1/1/2023 έχει επεκταθεί η ειδική άδεια προστασία της μητρότητας.

Συγκεκριμένα, διαρκεί 9 μήνες (από 6 που ήταν προηγουμένως) και η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό που ισούται με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας βάσει αυτού.

Σημείωση: Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές η άδεια μητρότητας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να είναι ενημερωμένοι όλες οι εργαζόμενες, καθώς και οι εργοδότες τους.

Σε μελλοντικά άρθρα θα μιλήσουμε και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως η άδεια πατρότητας, η άδεια φροντίδας τέκνου και διάφορα άλλες άδειας που σχετίζεται με αυτή της μητρότητας. 

Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε απορία με τις φορολογικές και μισθολογικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] ή καλέστε μας στο 2610 621 280.

Related Posts